Samorządowe Przedszkole nr 35 z Oddziałami Integracyjnymi w Krakowie

Jadłospis

ALERGENY WYSTEPUJĄCE W NASZYCH POSIŁKACH

MĄKA PSZENNA, MĄKA RAZOWA, MĄKA ŻYTNIA –

makarony, pieczywo

GLUTEN - kasze : manna, jęczmienna, bulgur,
płatki : owsiane, jęczmienne, otręby

KAKAO, KAWA - jęczmień, żyto

RYBY

MLEKO I PRODUKTY POCHODNE
- masło, śmietana, jogurt, sery, kefir

SELER

PRZYPRAWY - lubczyk, pieprz ziołowy, ziele angielskie,
liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka,
majeranek, bazylia, kminek - mogą zawierać
śladowe ilości glutenu, jaj, selera, mleka,
orzeszków, gorczyce

 

GRAMATURA POSIŁKÓW       

Pieczywo ( chleb, weka, bułki ) 35 – 45 g
Zupy mleczne 200 ml
Napoje ( kawa, kakao, herbata, koktajle ) 180 – 200 ml
Soki owocowe 150 ml
Wędliny 20gr – 25 gr
Parówki 97 % mięsa 2 sztuki 50g
Pasty do kanapek 20g - 25g
Ser biały 20g - 25g
Ser żółty 20g - 25g
Zupy obiadowe 250 ml
II Danie:
Ziemniaki
150g – 200g
Mięso 60g
Ryby 60g – 65g
Kasze, ryż, makaron 45g
Surówki 100g
Warzywa - dodatek do kanapek 20g – 30g
Jajko 50g
Jajko do past 20g – 25g
Owoce 150g - 200g

 

 

 

Woda mineralna dla dzieci bez ograniczeń !
Uwaga ! Jadłospis może ulec zmianie jeśli zajdzie taka konieczność.
Oznaczone tłustym drukiem i składniki pokarmowe stanowią substancje powodujące
alergię lub reakcję nietolerancji pokarmowej na podstawie Rozporządzenia
Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku
Na sali sportowej znajduje się skoroszyt ze szczegółowymi informacjami składu
produktów wykorzystywanych do przygotowania potraw dla dzieci.
Przyprawy używane w kuchni przedszkolnej mogą w swoim składzie zawierać
śladowe ilości alergenów takich jak: gluten, seler, orzeszki ziemne

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, pieprz cytrynowy, ziele
angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, lubczyk, bazylia, tymianek, kminek, papryka słodka,

zioła prowansalskie, sól o obniżonej zawartości sodu, świeże zioła