Jadłospis
ALERGENY WYSTEPUJĄCE W NASZYCH POSIŁKACH
MĄKA PSZENNA, MĄKA RAZOWA, MĄKA ŻYTNIA –
makarony, pieczywo
GLUTEN - kasze : manna, jęczmienna, bulgur,
płatki : owsiane, jęczmienne, otręby
KAKAO, KAWA - jęczmień, żyto
RYBY
MLEKO I PRODUKTY POCHODNE
- masło, śmietana, jogurt, sery, kefir
SELER
PRZYPRAWY - lubczyk, pieprz ziołowy, ziele angielskie,
liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka,
majeranek, bazylia, kminek - mogą zawierać
śladowe ilości glutenu, jaj, selera, mleka,
orzeszków, gorczyce
GRAMATURA POSIŁKÓW
Pieczywo ( chleb, weka, bułki ) 35 – 45 g
Zupy mleczne 200 ml
Napoje ( kawa, kakao, herbata, koktajle ) 180 – 200 ml
Soki owocowe 150 ml
Wędliny 20gr – 25 gr
Parówki 97 % mięsa 2 sztuki 50g
Pasty do kanapek 20g - 25g
Ser biały 20g - 25g
Ser żółty 20g - 25g
Zupy obiadowe 250 ml
II Danie:
Ziemniaki 150g – 200g
Mięso 60g
Ryby 60g – 65g
Kasze, ryż, makaron 45g
Surówki 100g
Warzywa - dodatek do kanapek 20g – 30g
Jajko 50g
Jajko do past 20g – 25g
Owoce 150g - 200g